Ako si dehonestujeme gastronómiu

Autor: Ladislav Hribik | 4.6.2016 o 0:00 | Karma článku: 7,14 | Prečítané:  1473x

Rezignovali sme na kvalitu, spokojní sme s tým čo je. Nevyhľadávame pohodlie a čudujeme sa južanom, že čas jedla a pitia je pre nich spoločenská udalosť. 

Nie som odborník na gastronómiu, hoci varím rád a ako vravia blízki celkom dobre. A nie je to tým, že sa roztrhlo vrece s reláciami o varení a ľudia hltajú všetko od Master Chefa po Haba u Bučkovcov. U nás to bolo tak, že nebohý otec mal k tomu blízko, už aj preto že v tej gastronómii pracoval takmer celý život. No bol na to patrične hrdý, pretože do práce mu mama musela vždy pripraviť bielu košeľu, vyžehlený smoking, bielu vreckovku a podobne. Tí neznalí si povedia, že stará škola. Celkom to tak nie je, pretože tá škola nie je stará, tá škola sa nesie v celej Európe i za morom, tá škola má svoje čaro. Tú školu sa bolo treba naučiť, vycibriť a podávať ju s plnou vážnosťou a eleganciou. Spomenul som to preto, lebo som začul rozhovor matky s dcérou, kam budú smerovať jej kroky po základnej škole. Čím chceš byť? Čašníčkou, znela odpoveď. Na to nepotrebuješ školu, natiahneš si obtiahnuté rifle, vypasované tričko s výstrihom, dlhé vlasy a si čašníčka.  V sekunde ma zarazilo, ale táto mama má vo svojej podstate pravdu. Dehonestovali sme jedno povolanie. V reštauráciách, ale zvlášť v kaviarňach vás obslúži presne taký typ. Čím štíhlejšia, s väčším dekoltom, dlhšími vlasmi, tým pre majiteľa a samozrejme pre zákazníka atraktívnejšia. Tringelt istý, návštevnosť zaručená. (Samozrejme ani mne by nepadlo dobre, ak by ma obsluhovala nepríťažlivá mrzutá osoba, ktorá o seba nedbá). Pointou je však skutočnosť, že tieto žaby práve tými rifľami, dekoltom a vlasmi vyčerpali svoje možnosti. Nič im nehovorí obslúžiť zákazníka z pravej strany, nič im nehovorí pozdrav. Ak sa náhodou opýtate aké vína majú, tak sú akurát odborníčky na farby – biele a červené. Nedajbože pri otázke či majú suché víno sa začnú chichúňať že všetky vína sú mokré. ( To stalo.) Jedálny lístok je odčítaný z menu, nevedia nič o skladbe jedál, nepoznajú šaláty, ani význam letný a zimný. Jediné príchute k jedlu sú pre nich soľ, korenie a – Maggi. A ak neobsluhujú na rajóne, tak nestoja pekne hľadiac či zákazník niečo nepotrebuje. Sadnú si do prvého boxu, vytiahnu Marlborku a kecajú so známou, ktorá tam je akoby náhodou – každý deň. Nepoznajú značky výrobcov alkoholu, nepoznajú percentá, ročníky vín, značky syrov, piva... To však nepotrebujú, disponujú tromi „ základnými“ predpokladmi. Iróniou je, že zamestnávateľ pri hľadaní potencionálnej servírky nevyžaduje prax, vzdelanie, zato anglicky jazyk je vítaný. Akosi mi to dohromady nejde. Lenže to nie je podstatné. Vytratila sa úcta k povolaniu, ktoré si inde vážia. Možnože sme práve my stratili alebo rezignovali na štandard. Možno nám stačí nie občas ale už nastálo pivo postojačky, káva položená na pult, jedlo podávané cez celý stôl (hlavne že je). Rezignovali sme na kvalitu, spokojní sme s tým čo je. Nevyhľadávame pohodlie a čudujeme sa južanom, že čas jedla a pitia je pre nich spoločenská udalosť. Ona je, ibaže pre nich je N.1 práve to jedlo a atmosféra. U nás v poslednej dobe profesia modelky-servírky. Tak ma zaujíma, ak by jedného dňa táto profesia nebola, zrušili by ju, čo by všetky tie barbiny robili? 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

Technic sa nedá naučiť. Ako sa učiteľ stal dizajnérom Lega

Nevyštudoval techniku ani dizajn. Napriek tomu sa stal jedným z jedenástich dizajnérov Lego Technic. Len vďaka tomu, že si rád z lega skladal veci, na ktoré nemal návod.

SVET

Výbuchy po futbalovom zápase v Istanbule zabili 29 ľudí

K explóziám došlo hodinu po zápase medzi Besiktasom a Bursasporom.

DOMOV

Smer chce byť politicky nekorektný aj robiť poriadky v osadách

Novými podpredsedami sú Blanár a Žiga.


Už ste čítali?